Porfestés

Porfestés, porszórás, szinterezés

A porfestés, vagy más néven porszórás alatt azt a felület kezelési technológiát értjük, amely során egy száraz, por alakú anyaggal vonunk be egy fémtárgyat, amelyet azután “beégetünk”. A hagyományos festéses eljárásokkal ellentétben, a porfestés esetében nincs szükség oldószerre ahhoz, hogy a festéket alkotó kötő- és kitöltő anyagot egy szuszpenzió formájában tartsuk. A porfestés során a por alakú festékanyagot elektrosztatikus eljárással juttatjuk a festendő felületre, majd hőkezeljük, ezáltal a porfesték ráolvad a felületre és egy homogén réteget képez rajta.

Hogyan történik a porfestés?

Mivel a porfesték felhordása elektrosztatikus eljárás, csakis olyan anyagok porfesthetőek (szinterezhetőek), amelyek vezetik az elektromosságot. Első lépésben a szinterezendő tárgyat elő kell készíteni a felületkezeléshez, tehát meg kell tisztítani minden szennyeződéstől és kijavítani a felületi egyenetlenségeket. A felület úgymond “fémtiszta” kell legyen, tehát el kell távolítani bármi nemű olajos szennyeződést, oxidációt, és/vagy hegesztésből származó idegen anyagot. Ez az előkezelés segíti a porfesték jobb megtapadását a kezelt felületen.. A mechanikai felület előkészítő eljárások közül a legszélesebb körben a homokszórás kerül alkalmazásra, amely rendkívül hatékony a durva szennyeződések esetében, ráadásul teljes egészében környezetbarát.


A felület megtisztítását és előkezelését követi a tulajdonképpeni festés. Ehhez, a porfestendő tárgyat elektromosan feltöltjük, amely ezután az ellentétesen polarizált festékanyagot magához vonzza. Az ilyen módon bevont tárgyat egy kemencébe helyezzük anélkül, hogy az elektromos töltést megszüntetnénk. A kemencében 160-200 fok körüli hőmérsékleten a festékpor ráolvad a lefestett felületre és egy stabil térhálót képez rajta. Az így kapott felület a továbbiakban semmiféle utókezelést nem igényel.

Milyen színekben és rétegvastagságban vitelezhető ki a porfestés?


A műanyag festékpor gyakorlatilag a RAL színskála minden színárnyalatában elérhető. A porfestés rétegvastagsága szabályozható, de jellemzően 5 és 100 mikrométer között változik.


Melyek a porfestés (szinterezés) előnyei a hagyományos oldószeres festéshez képest?

  • A porfesték nem tartalmaz oldószert, kötő- és kitöltő anyagot, ezért olcsóbb és környezetbarátabb;
  • A porfestés során a felhordott réteg hibái egyszerűen korrigálhatóak, hiszen a felhordott festékpor száz százalékban újrahasznosítható beégetés előtt;
  • A porfestett és beégetett felület kopásállósága rendkívül magas és jó tökéletes korrózió védelmet biztosít;
  • Tömegáruk esetében, a porfestés sokkal költséghatékonyabb, mint a hagyományos oldószeres eljárások;
  • A technológia jellegéből adódóan, a porfestési munkálatok kevesebb időt vesznek igénybe (nincs száradási idő).


Mekkora tárgyak porfestését vállaljuk?

A porfesthető tárgyak méretét a beégető kemencéink befogadó képessége határozza meg. Telephelyünkön két beégető kemence üzemel, amelyek méretei a következőek:

  • 4,90×1,14×1,60m; Keresztmetszet: 1,90m
  • 8,40×1,05×1,45m; Keresztmetszet: 1,75m