Nikkelezés

A fémek korrózió elleni védelmében egyik leggyakrabban alkalmazott eljárás a nikkelezés, mivel a nikkel bevonat korrózió állósága kimagasló, lúgos és gyengén savas környezetben is jól ellenáll.

A védendő tárgy alapanyaga legtöbbször acél, cinköntvény, réz- és ötvözetei.

Nikkel bevonatot díszítő céllal alkalmazzuk, azonban ne feledkezzünk meg kiemelkedő védő tulajdonságáról sem. Önálló bevonatként és közbenső rétegként egyaránt használjuk.

A nikkel bevonatot széles körben alkalmazzák, hála az ellenállóságának. Kiemelhető a katonai, illetve ipari felhasználása. Az elektronikai iparban gyakran alkalmazzák a nikkelezést, a saját otthonunkban is megtalálható a konnektoroknál. Emellett a személygépjárművek, és telefonkészülékek esetén is rendszeresen találkozunk nikkel bevonattal.

 

Nikkelezés előnyei

  • Lúgos, és enyhén savas környezetben ellenálló felület
  • Korrózióállósága kimagasló
  • Egységes fényes felületet kapunk
  • Pára lecsapódásnak és hőingadozásnak ellenáll
  • Fényvisszaverő képesség
    Vezetőképesség

 

Nikkelezés típusai

Egy munkadarab nikkelezése történhet díszítő célzattal, mikor önálló bevonatként használjuk. Ez esetben egy vékony nikkel réteget képezünk a munkadarabon, mely egy költséghatékonyabb eljárás.  Idővel csökkenhet az összetettebb rétegekhez képest a bevonat fénye.
Ezenkívül történhet védő-díszítő céllal is, mikor is  közbenső rétegként, azaz réz – nikkel-  és króm bevonatrendszer tagjaként használják. Ekkor korrózió állósága sokkal magasabb, és jobban ellenáll a környezeti hatásoknak is.
A jelenleg használt nikkel bevonatok bonyolultabb technológiák eredményeként jöttek létre a nikkelezés fejlődése során. Meg kell jegyezni, hogy a munkakörülmények igényesebbek, ellenben az oldatok és elektrolitok is kényesebbek. Több gondozást igényelnek és költségesebb is az eljárás, mint a régi nikkel bevonatok esetén.

 

Függesztett nikkelezés

Függesztett nikkelezés esetén a nikkelezhető tárgy méretei maximum kádjaink méretével azonos, azaz 1600 mm hosszú, 700 mm magas, illetve 600 mm szélességű. Galvanizáló szerszámainkat úgy alakítottuk ki, hogy könnyű legyen a kezelése és, hogy leghatékonyabban ki tudjuk használni a rendelkezésre álló helyet, ezzel is költség hatékony megoldást nyújtunk Önnek.