Foncsorozás

Ha bemattult az autója lámpája nem világít rendesen az esetek 90%-ban a foncsor a hibás!

Vállaljuk projektor fényvetők, xenon fényvetők, halogén foncsorok, reflektorok, ujrafoncsorozását felujítását! A tükröződő felületek esetében alapkövetelmény, hogy az a fényt minél nagyobb százalékban visszaverje anélkül, hogy a hullámhosszát megváltoztatná, vagy a fénysugarakat szétszórná. Természetesen, a foncsorozás kivitelezése nem csak sík felületek esetében lehetséges, hanem görbítettek esetében is. Az optikában ennek nagyon fontos szerepe van, így az alkalmazási területeik is nagyon széleskörűek.

A foncsorozás technológiája


Általában a foncsorozás esetében mindenki a hagyományosnak mondható fémgőzöléses eljárásra gondol. Ebben az esetben, a fémgőzölésre használt anyagot olvadáspontig hevítik, amelyet azután erős szívóhatás (vákuum) révén juttatnak a hordozó felületre

.
A foncsorozandó felületet a folyamat megkezdése előtt teljes egészében megtisztítjuk a szennyeződésektől és a visszamaradt korábbi foncsorrétegtől. Ez lényeges momentum, hiszen ettől függ a további rétegek tapadó képessége. A felület megtisztítását és zsírtalanítását a primér rétegek felhordása követi. Ez egyrészt eltömíti a hordozó réteg felületi egyenetlenségeit és pórusait, ezáltal egy homogén felületet kapunk. A primér rétegnek további fontos szerepe van, hiszen ez ugyanakkor egy katalizátor is, amely elindítja a vegyi folyamatokat a tényleges foncsor rétegben, amelyet a következő munkafázisban hordunk fel.