Aranyozás

A katalitikus aranyozás eljárása

Az katalitikus aranyozás esetében, nem használunk aranyat, emiatt ez az aranyozás eljárás sokkal olcsóbb. Tulajdonképpen, a katalitikus aranyozás esetében, hasonlóképpen járunk el, mint a foncsorozás kivitelezésekor. Az igazi aranyos csillogás csak nagyon fényes felületen érvényesül igazán, ami fémgőzöléssel érhető el. Az aranyozás megkezdése előtt, az első munkafázis, akárcsak bármelyik festéses eljárás esetében, a megfelelő felület előkészítés. Ekkor, az aranyozandó felületet aprólékosan megtisztítjuk az idegen anyagoktól, és zsírtalanítjuk. Amennyibe szükséges, a felületi hibákat eltüntetjük, hiszen bármelyik csillogó felület esetében az anyaghibák kiemelődnek. A felület megtisztítását és finomítását követően, az anyagra egy primér réteget hordunk fel, amely a legapróbb felületi egyenetlenségeket is kitölti, de ugyanakkor a következő réteg tapadását is elősegíti. Az aranyozás végső fázisban az aranyozandó tárgyat egy védő lakkréteggel vonjuk be, amelynek kettős feladata van. Egyrészt megvédi az ultrafinom, vékony fémréteget a sérüléstől, másrészről pedig egyféle fényszűrőként működik. Az aranyozás esetében a védőlakk színe sárgás, tehát egyféle sárga fényszűrő, amely a festékréteg által visszavert fényt olyan hullámhosszon szűri, hogy az azonos a valódi arany csillogásával. A védőlakk szűrőképességének változtatásával az aranyozás különböző színárnyalatú lehet, így nem csak sárga, hanem fehéraranyhoz vagy vörösaranyhoz hasonlatos is lehet!

Milyen tárgyak esetében lehetséges az aranyozás?

Mivel a katalitikus aranyozás esetében nem kell az aranyozandó tárgyat hőhatásnak kitenni, tulajdonképpen bármilyen tárgy aranyozható, még a félkemény anyagból készültek is! Az aranyozás előtt a tárgyakat javítani és felület kezelni is lehet, tehát bármilyen fém, fa, műanyag, kerámia, üveg aranyozható.

Néhány példa az aranyozás alkalmazási területeiről:

  • különböző autó és motoralkatrészek, felnik, műszercsészék, tükörházak, stb;
  • ajándéktárgyak, trófeák, serlegek, érmek;
  • palackok, plexilapok;
  • motoros védősisakok;
  • műalkotások, kiállítási tárgyak.

Mekkora tárgyak porfestését vállaljuk?

  • különböző autó és motoralkatrészek, felnik, műszercsészék, tükörházak, stb;
  • ajándéktárgyak, trófeák, serlegek, érmek;
  • palackok, plexilapok;
  • motoros védősisakok;
  • műalkotások, kiállítási tárgyak.

A katalitikus aranyozás előnyei más eljárásokkal szemben

A katalitikus aranyozás legfontosabb előnyei között az első, az alacsonyabb költség, hiszen nem kell valódi aranyat használni. A másik előnye a katalitikus aranyozásnak az, hogy a folyamat során az aranyozandó felületet nem kell magas hőhatásnak kitenni, így olyan anyagok is aranyozhatóak, amelyek gyúlékonyak, deformációra hajlamosak, vagy egyszerűen megsemmisülnek magas hőmérsékleten (pl. fa, műanyag). Ha az aranyozás galvanikus eljárással történik, akkor csak olyan fémek aranyozhatóak, amelyek egyébként jó elektromos vezetők, tehát számos anyagfajta kizáródik az alkalmazási területről. Az aranyozás során nem használunk veszélyes vagy rákkeltő anyagokat, sem pedig a környezetre ártalmasakat.

Műanyag krómozás

Nálunk nem csak a vas alkatrészek kaphatnak csillogó bevonatot, hanem a műanyag, spiáter, alumínium, plexi, üveg, gumi, kerámia, fa, darabok is, fémgőzölés segítségével! Az anyagokat egy speciális alapozóval fedjük be ami tökéletes tapadást biztosít az alumíniumnak, amit egy vákuumgép segítségével viszünk fel a munkadarabra, ahol a csillogás garantált.

A kész felületet lakkozni is tudjuk, hogy sokáig ellenálljon a külső környezeti hatásoknak is. Magyarország legnagyobb vákuumgépével rendelkezünk ahol a méretkorlát 110cmX 70cm. Az elkészítendő darab lehet sérült is, az esetleges hibákat gittelni, szórógittelni is tudjuk, hogy a kész darab ujra olyan legyen mint az új!

Flokkolás, műbársonyozás

Cégünk kínálatában az egyik legkülönlegesebb technológia a flokkolás, vagyis a műbársonyozás. A flokkolás segítségével létrehozott felületek olyan hatást keltenek mintha hagyományos bársonnyal lennének borítva. Ez nem csak vizuális élményt nyújt, hanem tapintásra is hasonló érzést kelt. A flokkolás, a hagyományos bársony bevonattal szemben ellenállóbb, a tisztása egyszerűbb, de ha mégis sérülne, az újra flokkolás egyszerűen cserélhető. Flokkbársonnyal szinte bármilyen tárgy bevonható, anyagtól és mérettől függetlenül, ezért a flokkolás szinte minden területen felhasználható. Flokkolással nem csak homogén színű felületek hozhatóak létre, de még mintázatok, feliratok is! Tekintse meg a galériánk képeit, ahol számos példáját megtalálhatja a flokkolásos eljárásnak.

VTN fóliázás

A VTN fóliázás, vagyis a víz-transzfer nyomásos fóliázás egy nagyon népszerű technológia. A VTN fóliázás által különleges kinézetű tárgyak hozhatóak létre, bármilyen színben és mintázattal. A VTN fóliázást széles körben alkalmazzák az autógyárak és tuningcégek az autóalkatrészek egyedivé alakításához. A VTN technológia speciális eljárásainak köszönhetően, a víz-transzfer nyomásos technika által létrehozott felületek nagyon ellenállóak a kopással szemben. Ha a VTN fólia felülete mégis megsérül, az egyszerűen újra bevonható VTN fóliával. Mivel a VTN fóliák nem csak homogén színekben, hanem számos mintázatban is elérhetőek, könnyen létrehozhatóak karbonszál-, márvány-, sőt faerezet-mintázatok is! Több példa is látható a VTN fóliázás kivitelezésére honlapunk képgalériájában.

Homokszórás, homokfúvás

A homokszórás, vagy más néven homokfúvás a szemcseszórásos felületkezelési technológiák egyike. A homokszórás segítségével nem csak a szennyeződések távolíthatóak el a különböző felületekről, hanem az adott felületek finomabbá, netán durvábbá is varázsolhatóak. A homokfúvás nagy előnye, hogy a kezelt felületet nem kell vegyi eljárásokkal kezelni, így az alapanyag kémiai jellemzői nem változnak meg. Bár a homokszórás jellemzően a fémfelületek esetében kerül széleskörűen alkalmazásra, más anyagok is homokszórózhatóak, így egyes műanyagok, fa és üvegfelületek is. Galériánkban megtekinthet néhány példát, ahol a homokszórásos eljárást alkalmaztuk.

Polírozás

A polírozás egy széles körben ismert és alkalmazott eljárás, amely során különböző fémfelületek kifényezhetőek anélkül, hogy bármiféle anyagot felhordanánk a felületre. A polírozás során a polírozott tárgy saját anyagát fényezzük fel annyira, hogy tökéletesen fényvisszaverő legyen, ugyanakkor eltüntetjük az esetleges felületi egyenetlenségeket is! Bár, a polírozott felületek viszonylag sérülékenyek és ki vannak téve a korróziónak, mégis rendkívül népszerűek, hiszen a fém tisztaságát és természetességét, nyerseségét hangsúlyozzák ki. Számos, alternatív példa tekinthető meg a képgalériánkban, amelyek során a polírozás technológiáját alkalmaztuk!

Foncsorozás

A foncsorozás segítségével tükröződő felületeket hozhatunk létre. Az utólagosan létrehozott tükröződő felületeket más néven foncsornak is nevezzük. A foncsorozás manapság már nem csak üveg felületeken hozható létre, például fémgőzöléssel, hanem szinte bármilyen felületen létrehozhatunk olyan réteget, amely a fényt 99%-ban visszaveri anélkül, hogy a hullámhosszát (színét) érzékelhető mértékben megváltoztatná. A foncsorozás segítségével lámpatestek újíthatóak fel, az új árának a töredékéért. Krómhatású, tükröződő felületek hozhatóak létre galvanikus krómozás nélkül! A széles körben alkalmazott plexi anyagok is egyszerűen, majdnem törhetetlen tükrökké varázsolhatóak, sőt akár a fa is! Képgalériánkban számos példát láthat a foncsorozás kivitelezésére.

Aranyozás

Az arany különleges színe már évszázadok óta megigézi az embereket, hiszen mitikus kisugárzása van. Éppen ezért nem csoda, ha az aranyozás egy nagyon népszerű felület kezelési eljárás, amelynek segítségével szinte bármilyen felület aranyos csillogást kaphat. Az aranyozható tárgyak köre szinte korlátlan, hiszen nem csak fémtárgyak vonhatóak be az aranyozás segítségével. Az aranyozás egy különleges, többrétegű festéses eljárás, ezért nem csak fém felületeken alkalmazható. Az aranyozás technológiájáról bővebben is olvashat honlapunkon és különleges fényképeket is megtekinthet a képgalériánkban.

Porfestés, szinterezés

A porfestés, vagy más néven szinterezés egy különleges felület kezelési technológiát takar. A porfestés során a kezelt felület egy rendkívül ellenálló, tökéletesen homogén felületet kap. A porfestés bármilyen fém felületen kivitelezhető, amely egyébként megfelelő elektromos vezető képességgel rendelkezik és ellenáll a viszonylag magas hőmérsékletnek. A konvencionális oldószeres festékkel szemben, a porfestett felület keménysége akár a porcelánéval is vetekedhet! A porfesthető tárgyak köre igen széles, így lámpatestek, légtechnikai eszközök, autóalkatrészek, korlátok, kapaszkodók, különböző üzleti berendezések, készülék- és műszerszekrények, valamint számos, fém tömegárú is különleges bevonatot kaphat a szivárvány minden színében!

Krómozás

Cégünk vállalja kiváló minőségben vas és réz anyagok krómozását, galvanikus eljárással, melyet hagyományos krómozásnak is nevezünk. Veterán autók, motorok, alkatrészeit, illetve új gyártású anyagok krómozását is vállajuk, kis és nagy mennyiségben egyaránt!  Nálunk a rétegrend a következő először matt nikkel déteget viszünk fel a már előkészített darabra, majd fényes nikkel következik, majd a végső króm réteg. Az előkészítést is vállajuk profi csiszolóink segítségével esztétikus, homogén felületet tudunk kialakítani, legyen a felület akár korrodált, kráteres, mi igyekszünk a lehető legjobb alap felületet kialakítani rajta, hogy a végső króm réteg a lehető legfényesebb legyen ügyfeleink örömére.  Mint minden más eljárásnál itt is van méretkorlát igaz a kádunk  a szokásosnál nagyobb, mérete 180cmx60cmx 80cm. Várjuk régi és új ügyfeleink megkeresését!