Rezezés

A rezezés is megoldható galvanikus eljárással. Gyakorlatilag az első galvanikus eljárás kipróbálása során a rezezést alkalmazták. Mivel a réz önmagában eléggé drága fém, ezért a rezezés segítségével más fémekből készült tárgyakat is bevonhatunk egy réz réteggel, így az ár jelentősen csökkenthető. A felületkezelés esetében a rezezés nem feltétlenül egy korrózió védelmi eljárás, hiszen a réz a szabad levegőn oxidálódik, viszont a rezezett felületen kialakuló rézoxid különleges hatású.

A réz

A réz, önálló kémiai eleme, amelyet a periódusos rendszerben a "Cu" vegyjellel azonosítunk. A réz egy puha fém, jól nyújtható és kiválóan vezeti a hőt és az elektromos áramot. A réz, nevét Ciprus szigetéről kapta, ugyanis a réz latin elnevezése a "cuprum". Természetesen a nyelvújítás idején, a réz is magyarosított elnevezést kapott, így egy időben "rézany" néven említi a szakirodalom. A vegytiszta rezet vörösréz néven is említik. A rezet számos széles körben használatos ötvözetben is megtaláljuk, így a bronzban, a sárgarézben és az alpakkában is. Érdekességként megemlíthetjük, hogy magának a réznek nyomelemként fontos élettani hatásai is vannak, bár a réz vegyületeinek többsége mérgező anyag, így azokat például a mezőgazdaságban is használják növényvédő szerként (rézszulfát vagy rézgálic).

Rezezés galvanizálás által

Bár a galvanizálásos eljárások közül a rezezés volt az első, amelyet a gyakorlatban is sikerült megvalósítani, mégis egy eléggé bonyolult eljárásról van szó, más galvanizálásos eljárásokhoz viszonyítva. A réz, egy vegytanilag nagyon aktív anyag, így a passzivált vas ötvözetek felületén a réz nem tapad meg könnyen és homogén rétegben. Ezért, a rezezés előtt sok esetben egy nikkel réteget hordanak fel, amelyhez már a réz megfelelően hozzátapad.

Cégünk, a rezezés során lúgos elektrolit fürdőt használ. Ezáltal elkerülhető a rendkívül mérgező cianidos eljárás használata. Bár ez az eljárás kevésbé hatékony mint a cianidos fürdő, bizonyos adalékanyagok használatával azonos minőségű felületet kaphatunk.

A rezezés felhasználási területei

A rezezés széles körben kerül felhasználása számos területen. Leginkább, az elektronikai ipar hasznosítja a galvanikus rezezés technológiáját, hiszen ezáltal kihasználható a réz különlegesen jó elektromos vezető képessége. Ezen felül, a rezezett felület jó forrasztható, így az elektromos csatlakozókat is sűrűn rezezik. A rezezés egyik különleges felhasználási területe a pénzérme gyártás. Számos nemzet pénzérmei rezezve vannak, bár az érme alapanyag más fémötvözet. Cégünk is vállalja különböző emlékérmék, plakettek rezezését. A galvanikus rezezés által olyan optikai hatást adhatunk a rezezett tárgyaknak, mintha azok ténylegesen rézből készültek volna. Az így létrehozott rézfelület antikolható. Ez egy természetes folyamat, így a rezezett felület magától, a légköri nedvesség hatására oxidálódik, így egy patina réteg alakul ki rajta. A rezezés segítségével régi, korábban rezezett tárgyak is újrarezezhetőek, például csillárkarok, gyertyatartók és más antik tárgyak is.

Milyen fémtárgyak rezezését vállaljuk?

A telephelyünkön használatban lévő galvanizáló fürdő mérete 3500x1000x1000 milliméter, tehát csak ennél kisebb fémtárgyak galvanikus rezezését tudjuk elvállalni.

Milyen feltételeknek kell megfelelniük a rezezendő tárgyaknak?

  • A rezezendő tárgyak felülete nem lehet szennyezett olyan anyagokkal, amelyek csak szerves oldószerrel távolíthatóak el (pl. festék, kátrány). A rozsda vagy reve foltok nem jelentenek akadályt;
  • Hegesztett tárgyak esetében a hegesztési varrat nem lehet salak zárványos, pórusos és szivárgás mentesnek kell lennie;
  • Ha a rezezendő alkatrész üreges, akkor az olyan módon kell legyen kialakítva, hogy a bejutó folyadék maradéktalanul ki is ürülhessen belőle. Ez alól kivétel a tömegárú;
  • A függesztett tárgyak esetében legalább egy akasztó fülre vagy furatra van szükség.

Hogyan rendelhető meg a rezezés? Hogyan kaphatok további tájékoztatást és melyek a rezezés árak?

Cégünk üzletpolitikájában nagy hangsúlyt fektetünk a pontos tájékoztatásra. Ehhez azonban meg kell ismernünk az ügyfeleink igényeit, valamint számos dolgot tudnunk kell a rezezendő tárgyról vagy tárgyakról, ahhoz, hogy pontos tájékoztatást adhassunk. Ebből a célból hoztuk létre a kapcsolat felvételi űrlapot, amelyet a Kapcsolat menüpont alatt talál meg. Az űrlap segítségével nem csak árajánlat kérhető, hanem egyéb információk is. Az űrlap segítségével közölheti velünk a rezezendő tárgy méreteit, darabszámát és egyéb jellemzőit. Ezáltal, pontos árajánlatot adhatunk Önnek!
A rezezés megrendeléséhez nem kell személyesen elhoznia a rezezendő tárgyakat. Elegendő feladnia postai csomagként is. Erről bővebb információt itt találhat.
Alább, megtekintheti képgalériánkat, ahol számos példát láthat a rezezés kivitelezésére.

// google anal