Galvanikus horganyozás

A galvanikus horganyozás alatt egy felület kezelési technológiát értünk, amelynek segítségével korrózióra (rozsdásodásra) hajlamos felületeket óvhatunk meg egy cink réteg felhordásával. A galvanizálásos eljárással történő horganyozás segítségévél közepes és kis méretű tárgyak korrózió védelme is megoldható, mint például alkatrészek, acél- és vaskeretek, rácsszerkezetek, tartószerkezetek, illetve gyakorlatilag bármi ami ki van téve az időjárás viszontagságainak.

Mit értünk galvanizálásos (vagy elektrolitikus) horganyozás alatt?

A galvanizálásos cinkezés, illetve a magyar nyelvújítás idején keletkezett "horganyozás" kifejezés egy  eljárásra utal amelynek során egy vas vagy acél tárgyat egy cinkréteggel vonunk be. Az így keletkezett cinkréteg egy fizikai határt képez a megvédendő fémfelület és a külvilág között. A cinkréteg reakcióba lép a légkör oxigénjével, ezáltal egy cink-oxid réteg alakul ki. Később, a levegőben található vízmolekulák hatására a cink-oxid cink hidroxiddá alakul, amely végül a légköri szén-dioxiddal reakcióba lép és egy vékony, ám vízhatlan és időálló cink-karbonát réteggé alakul át. Ez a réteg megvédi mind az alatta lévő cink réteget, mind pedig a hordozó anyagot a további korróziótól.

Milyen horganyozási eljárások ismertek?

A fémfelületek alapvetően háromféle megoldással vonhatóak be cinkréteggel (horgannyal). Bár cégünknél csak a galvanikus horganyozás technológiáját használjuk, a teljesség kedvéért bemutatjuk az összes horganyozásos eljárást.
A nagyobb, időjárásnak hosszasan kitett fémtárgyak esetében egy vastagabb cinkréteg felvitele a célravezető. Ilyen esetekben használatos a tüzihorganyozás. A tüzihorganyozás során a horganyozandó fémtárgyakat egy olvadt cinkfürdőbe merítik, amely hozzátapad és megszilárdul a fémfelületen. A tüzihorganyozást előkészítő munkálatok előzik meg, hiszen tökéletes tapadás eléréséhez felületkezelés szükséges, mint például rozsdamentesítés, zsírtalanítás, fluxálás, szárítás, stb. Az ilyen módon felvitt cinkréteg vastagsága 50-125 mikrométer közötti, így bizonyos esetekben kétszeres merítés is szükséges lehet. A technológia hátránya, hogy az eljárás során a cinkfürdő hőmérséklete viszonylag magas (445-460 Celsius-fok), ami a horganyozandó alkatrészek deformációjához vezethet.
A horganyozás nem csak merítéses eljárással vitelezhető ki, hanem az olvadt cinkréteg porlasztással történő felhordásával is. Ezt az eljárást metalizálásnak is nevezik. Ilyenkor, sűrített levegő segítségével szórják rá az olvadt cinket a horganyozandó felületre. A cinket elektromos ív, éghető gázok, plazma vagy ún. HVOF (High Velocity Oxygen Fuel) technika segítségével olvasztják meg, illetve viszik fel a kezelt felületre. Ebben az esetben a horganyozás történhet manuálisan vagy automatizálva. A metalizálás használata is leginkább nagy munkadarabok esetében célravezető, főleg akkor, ha elektromos ívet használnak a cink olvasztásához. A technológia előnye, hogy a cinkréteg vastagsága 50-200 mikrométer között változhat, így tartós korrózió védelem érhető el segítségével.
A harmadik eljárás kevésbé energia igényes és bonyolult az fentebb bemutatottakhoz képest. A galvanikus vagy elektrolitikus horganyozás elektrolízis által történik, tehát egy elektrokémiai eljárásról van szó. Ezt a technológiát alkalmazza cégünk is. A galvanikus horganyozás során nincs szükséges magas hőmérsékletre, így az energia felhasználás is sokkal alacsonyabb mint a tüzihorganyozás vagy metalizálás esetében. A horganyozás ebben az esetben elektrokémiai úton történik, így a cink elektródáról, a cink ionok leválnak és az elektrolitként használt folyadék segítségével "átvándorolnak" a horganyozandó felületre amelyen megtapadnak.
Az galvanikus horganyozás technológiája már 1800-ban is ismert volt, de a gyakorlati megvalósítására egészen 1930-ig várni kellett, amikor is lúgos-cianidos elektrolit használatával sikerült megvalósítani a galvanizálást cink réteggel. Később, 1966-ban a lúgos-cianidos eljárást felváltotta a sósavas elektrolit, amelynek segítségével sokkal jobb fedettséget értek el. Ez a két eljárás azonban rendkívül veszélyesnek bizonyult, mind munkavédelmi, mind pedig egészség- és természetvédelmi okokból, így 1980-ban bevezették a cianid mentes lúgos elektrolit használatát.
Az általunk alkalmazott horganyozás technológia során az elektrolit folyadék nátrium-hidroxid alapú, amelyhez speciális adalékokat adunk hozzá, ezáltal megnövelve a cinktartalmát 14-25 g/L-re, amelynek segítségével optimális rétegvastagságot érhetünk el. Ezt a horganyozásos eljárást a legszélesebb körben az autógyártásban használják, hiszen kisebb méretű, finomabb, magas hőfokra érzékeny alkatrészek esetében is lehet használni. A galvanizálandó tárggyal szemben támasztott igények alapján különböző cink ötvözetek is használhatóak, mint például cink-cobalt, cink-vas, cink-nikkel vagy cink-ón. Például, a cink-nikkel ötvözet használatával rendkívül kemény bevonatok is képezhetőek.

A galvanikus horganyozás előnyei

Az horganyozás egyik vitathatatlan előnye, a technológia viszonylagos olcsóságában rejlik. Bár a horganyozandó felület előkészítése közel azonos a többi horganyozásos technológiával, maga a tényleges eljárás sokkal olcsóbb az alacsonyabb energia felhasználás és a szükséges berendezések egyszerűsége miatt.

Mivel a galvanikus horganyozás során a rétegvastagság sokkal alacsonyabb (8-10 mikrométer) mint tüzihorganyozás vagy a metalizálás esetében, olyan kisméretű tárgyak is horganyozhatóak, amelyeket egyébként nem lehetne más módszerrel horganyozni.

Milyen fémtárgyak horganyozását vállaljuk?

A telephelyünkön használatban lévő galvanizáló fürdő mérete 3500x1000x1000 milliméter, tehát csak ennél kisebb tárgyak galvanizálását (például horganyozását) tudjuk vállalni. A horganyréteg passziválása során a cinkréteg kaphat különféle színárnyalatokat is.

Milyen feltételeknek kell megfelelniük a horganyozandó tárgyaknak?

  • A horganyozandó tárgyak felülete nem lehet szennyezett olyan anyagokkal, amelyek csak szerves oldószerrel távolíthatóak el (pl. festék, kátrány). A rozsda vagy reve foltok nem jelentenek akadályt;
  • Hegesztett tárgyak esetében a hegesztési varrat nem lehet salak zárványos, pórusos és szivárgás mentesnek kell lennie;
  • Ha a horganyozandó alkatrész üreges, akkor az olyan módon kell legyen kialakítva, hogy a bejutó folyadék maradéktalanul ki is ürülhessen belőle. Ez alól kivétel a tömegárú;
  • A függesztett tárgyak esetében legalább egy akasztó fülre vagy furatra van szükség.

Milyen garanciát vállalunk a horganyozandó felületekre?

Az általunk galvanizált felületek rétegvastagságát és összetételét műszeres méréssel ellenőrízük, így minden körülmények között betartjuk a 8-10 mikronos rétegvastagságot és összetételt. Természetesen, igény szerint vastagabb cink bevonat is kivitelezhető.

Hogyan kérhet árajánlatot a horganyozásra? Miként történik a szállítás?

Tekintse meg képgalériánkat, amelyet a lap alján talál. A galériában számos referencia munkák tekinthető meg, illetve ötletek meríthetőek a horganyozás kivitelezési módjait és alkalmazási területeit illetően. Természetesen, az egyedi kivitelezésnek csakis az Ön fantáziája szabhat határt, amelyet megoszthat velünk a Kapcsolat menüpont alatt. Ha bármilyen egyedi elgondolása van, annak kivitelezésének módozatait bármikor megbeszélheti szakembereinkkel, ehhez elegendő kitöltenie és elküldenie a kapcsolat felvételi űrlapot. Ugyanennek az űrlapnak a segítségével árajánlatot is kérhet. A horganyozandó tárgyak szállítása postai úton is történhet oda-vissza. Ennek a részleteiről itt talál bővebb tájékoztatót.

// google anal