Flokkolás, műbársonyozás

 

A flokkolásos eljárással szinte bármilyen felületet bevonhatunk egy bársonyhoz hasonlatos fedőréteggel. A flokkolt felület első ránézésre úgy tűnhet, mintha egy valódi bársony réteggel lenne bevonva. Napjainkban, bármilyen tárgyról is legyen szó, az egyedi kinézet sok esetben alapkövetelmény. A flokkolás segítségével különleges felületeket alakíthatunk ki, hiszen a szín- és az anyagválaszték hatalmas! Cégünk a legmodernebb technológiákat alkalmazza a flokkolt felületetek kialakításához, így a minőségre garanciát vállalunk!


Tulajdonképpen mi is az a flokkolás?

Röviden, a flokkolás az a technológiai eljárás, amelynek segítségével monofil szálakat (általában nylon vagy műselyem) viszünk fel egy felületre, amelyet előzőleg ragasztóanyaggal vontunk be. Az ilyen módon bevont felület vastagsága 0,25 - 5 mm között változhat. A flokkbársony szálakat hordozó ragasztóréteg megfelelő hajlékonysággal és ellenálló képességgel kell bírjon mint az alatta lévő hordozó réteg.

Ahhoz, hogy megértsük a flokkolás technológiáját részleteiben és megismerjük a jelentőségét mint egyedi felületkezelési eljárást, vissza kell mennünk az időben, hiszen a flokkolás technológiája korántsem új keletű. Már a Középkorban is alkalmazták a flokkolás kezdetleges formáit, amikor is finom rostokkal borítottak be egy ragadós felületet. Természetesen, ezt a technológiát akkoriban még nem nevezték flokkolásnak. A flokkolásos felületkezelési technológia igazán a '80-as években és a 90'-es évek elején lett igazán népszerű. A technológiát felkarolta az autógyártó és más iparágak is, mivel nem csak dekorációs célokat szolgálhat. A flokkolás csökkenti a vízgőz lecsapódását a kezelt felületen, mivel jó hőszigetelést biztosít.

 

A flokkolás kivitelezése

A dekoratív flokkolás kivitelezésére négy megoldás is létezik: az elektrosztatikus, a tömörítéses/gravitációs, a szórásos illetve a transzferes. Jelenleg a leginkább használatos flokkolásos eljárás az elektrosztatikus.

A flokkoláshoz használatos szálak a kezelendő felületre való feljuttatásához egy kompresszort, egy tartályt illetve egy festékszóróhoz hasonlatos pisztolyt használunk. Az így kialakult felület egy vékony nemezelődött bevonatot képez, ugyanis a mikroszálak többsége beágyazódik az előzőleg felhordott ragasztó rétegbe. Ez a megoldás leginkább olyankor használatos, ha nagy felületeket kell flokkolni. Ugyanakkor, ennek az eljárásnak a használatához speciális erre a célra kialakított helyiségre van szükség, mert a folyamat során a levegő megtelik finom mikroszálakkal.

Az elektrosztatikus flokkolás során a kezelendő felületet negatívan polarizáljuk, míg a flokkáshoz használatos mikroszálakat pozitívan. Ez azt eredményezi, hogy a mikroszálak mind egy irányban fognak állni, amikor elérik a ragasztó réteget. Az elektrosztatikus flokkolás hatásfoka javítható, ha a felhordás során a felületet gyors vibrációnak tesszük ki, ezáltal ugyanis nagyobb szálsűrűség érhető el a nemezelődés által.

 

A flokkolás során használatos mikroszálak

A flokkoláshoz használt mikroszálak lehetnek természetes vagy szintetikus anyagok, mint például pamut, nylon, poliészter vagy műselyem. A mikroszálakat kétféle módon nyerik, őrléssel illetve vágással. Az őrléses eljárással készülő mikroszálakat újrahasznosított pamutból vagy textilből készítik. Az alkalmazott eljárás miatt ebben az esetben a mikroszálak hossza nem egyforma, 0,5 - 1,1 mm között változó.

A vágásos eljárással készülő flokkoló szálak egyszálú (monofiláris) szintetikus anyagokból készülnek. A vágás során minden egyes szálnak azonos lesz a hossza. A szálhossz 0,3-5 mm között változhat, míg a szál átmérője 1.7-22 dtex között változik (1 dtex megfelel 1 grammnyi szálnak amelynek a hossza 10 ezer méter). A flokkolás puhaságát befolyásolja a szálak hosszúsága és a ragasztóanyag sűrűsége is. Ha túlságosan finom vagy rövid szálakkal dolgozunk, fennáll a veszélye, hogy a szálak csomósodnak. Az őrölt szálak használatának az előnye, hogy olcsóbb, puhább a flokkolt felület és jobban ellenáll a kopásnak. A vágott nylon szálak használatával kiváló, kellemes tapintású felületek hozhatóak létre, ám az ár ebben az esetben a legmagasabb.

Függetlenül attól, hogy őrölt vagy vágott flokkoló anyagot használunk, az előállításuk számos technológiai lépést igényel. A vágást vagy őrlést követően a szálakat zsírtalanítják, ezt követi a festés a szivárvány minden színében. Végül a flokkoló szálakat egy speciális vegyi kezelésnek vetik alá, hogy minél jobban felvegyék az elektromos töltést. A folyamat végén a flokkoló mikroszálakat megszárítják egy adott nedvesség tartalom eléréséig, ugyanis ez szükséges a megfelelő vezető képesség megőrzéséhez. A flokkoló mikroszálakat végül vízhatlan csomagolásban bocsátják kereskedelmi forgalomba.

 

A flokkoláshoz használt ragasztóanyag

A kereskedelemben széles választék áll rendelkezésre a flokkoláshoz használatos ragasztó anyagokból, amelyek lehetnek egy összetevősek, vagy katalitikus két összetevősek. Általában a ragasztók víz-, vagy oldószer bázisúak. Egyes ragasztóanyagok a szabad levegőn is megkötnek, míg mások száradásához magasabb hőmérséklet, vagy a katalitikus folyamatok végbemenése szükségeltetik. A flokkolandó felületekre a ragasztóanyag ecsettel, hengerrel, szórással vagy szitanyomással vihető fel.
A flokkolás folyamán a ragasztóanyag felvitele az egyik legnagyobb odafigyelést igénylő feladat, amely során gondosan ki kell választani a flokkolandó felülethez leginkább alkalmas anyagot. A ragasztóanyag felvitele szintén tapasztalatot igényel, hiszen egy viszonylag vastag réteget kell képezni, amely homogén módon terül szét a flokkolandó felületen anélkül, hogy reakcióba lépne a hordozó anyaggal.

A flokkoló műhely

A minőségi flokkoláshoz különlegesen kialakított munkahelyre van szükség. Ehhez légkondicionált helyiségre van szükség, ahol a relatív páratartalom 60 százalék körüli, a hőmérséklet pedig 20 fok. Mindezek azért fontosak, mert a hőmérséklet és a páratartalom egyaránt befolyásolják a mikroszálak és a hordozó réteg elektromos vezető képességét. Mint azt már említettük, a gyártás során a flokkoló mikroszálak eleve tartalmaznak bizonyos mennyiségű nedvességet, így a csomag felbontásakor azonnal igyekeznek kiegyenlíteni a páratartalmat. Ha a páratartalom túlságosan alacsony, a mikroszálak kiszáradnak és romlik az elektromos vezető képességük. Magasabb páratartalom esetén viszont összecsomósodnak és nem lehet őket egyenletesen felhordani a flokkolandó felületre.

Milyen anyagokat lehet flokkolni?

Flokkbársonnyal szinte bármilyen anyag bevonható. A flokkbársony hordozó felülete lehet fémből, fából, műanyagból, üvegszálból, üvegből vagy kerámiából. Flokkolhatóak akár a gipsz, a textil és a bőr is.

Milyen színárnyalatok érhetőek el a flokkolás segítségével?

A színárnyalatok választéka a flokkolás során szinte korlátlan. Kivitelezhető egy színben, de lehetséges többszínű mintázat felhordása is. Flokkolásos technikával akár grafika vagy felirat is kialakítható a flokkolandó felületen. A flokkolt felület vastagsága változó, a megrendelő igényeinek függvényében 0,1 - 3 mm között.

A flokkolás előnyei

Ellentétben a textil bevonatokkal, a flokkolás olcsóbb eljárás. A flokkolt felületek takarítása egyszerűbb, ha mégis túlzott módon elszennyeződik, a flokkbársony réteg eltávolítható és új réteg vihető fel. A mechanikus sérülésekkel szemben a flokkolt felületek ellenállóbbak mint a textil bevonatok.
A flokkolás további előnyei közé tartozik, hogy a csökkenti a mechanikus zajokat, homogénné, tükröződés mentessé teszi a felületeket és eltünteti a hordozó réteg esetleges felületi hibáit. Ezen felül kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal bír.
A flokkolt felületek egyedi kinézetet biztosítanak a bevont tárgyaknak, alkatrészeknek, hiszen a szín- és anyagválaszték hatalmas. Az igényesen kialakított flokkolt felületek nem csak különleges vizuális élményt nyújtanak, hanem a tapintásuk is bársonyos és kellemes.

Hogyan rendelhető meg flokkolás és melyek az árak?

A flokkolás minden esetben egyedi megoldás, ezért a pontos árajánlat tételhez szükség van előzetes egyeztetésre, hogy milyen méretű és anyagú tárgyról van szó, valamint melyek a megrendelő igényei, elképzelései. Árajánlat honlapunkon keresztül kérhető, a Kapcsolat menüpont alatt. A szállítás részleteit illetően pedig itt talál további információkat.Ötleteikkel, kérdéseikkel igyekszünk az igényeket maradéktalanul kielégíteni, és időről-időre újabb termékeket felvenni a palettánkra. Hívjon minket bátran a +36 20/34 20 200 telefonszámon, vagy írjon az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát. e-mail címre!

Referencia képeinket ebben a kategóriában az oldal alján is meg tudja megtekinteni.

 

Üdvözlettel:

 Chromedesign Csapata

 

// google anal